Powidła
Powidła to przetwory owocowe zazwyczaj wykonywane ze śliwek. Najczęściej do przyrządzania powideł używa się śliwek węgierek, które są prażone w kotłach przez wiele dni, aż do uzyskania gęstości oraz koloru od bordowego do brązowego. Prażenie śliwek powoduje odparowanie z nich wody, co znacznie zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres ich przechowywania. Obecnie powidła najczęściej uzyskuje się z pulp owocowych, które zagęszcza się dzięki obróbce termicznej. Powidła posiadają znacznie większą zawartość owoców niż dżemy i konfitury.
- Powidła ze śliwki węgierki bez dodatku cukrów BIO 270 g - BATOM27,57 zł|Manufacturer: BATOM (oleje, soki, sole kąpielowe)
- Powidła śliwkowe bez dodatku cukrów BIO 340 g - BATOM27,06 zł|Manufacturer: BATOM (oleje, soki, sole kąpielowe)