Soczewica
Soczewica od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W krajach azjatyckich nadal jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Należy jednak pamiętać, by sięgać po tę z upraw ekologicznych. Takie uprawy nie są masowe oraz nie są stosowane na nich chemiczne środki ochrony roślin, które mogą się kumulować w ziarnach soczewicy i mieć szkodliwy wpływ na człowieka. Ekologiczna soczewica to źródło białka, błonnika, witamin oraz wielu składników mineralnych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.
- Chrupki ryż - soczewica bez dodatku cukrów bezglutenowe od 8 miesiąca BIO 25 g - HOLLE5,39 zł|Manufacturer: HOLLE (żywność dla niemowląt)
- Soczewica czerwona BIO 400 g - BIO PLANET8,59 zł|Manufacturer: BIO PLANET - seria ZIELONA (strączkowe)
- Soczewica czerwona BIO 500 g - BIO PLANET9,54 zł|Manufacturer: BIO PLANET - seria ZIELONA (strączkowe)